Hem > Artiklar > Mat > Polkagrisar-fran-granna

Polkagrisar

Tillverkning av polkagrisar i gränna
Tillverkning av polkagrisar godis i gränna. Bild inlagd: 13 oktober 2013

En liten ort med ett stort namn

Vid Vätterns östra strand och i höjd med Visingsö ligger en av Sveriges mest kända små orter. Ett välbekant namn som starkt förknippas med en lika känd produkt. Grundad i mitten av 1600-talet av greve Per Brahe fick orten namnet Brahe-Grenna, vilken sedermera kort kom att kallas Gränna och idag har drygt 2,500 invånare. Visserligen finns här fruktodlingar, och färjtrafiken ut till Visingsö gör det till en ganska livlig turiststad under sommarmånaderna, men nästan alla som tillfrågas vad de spontant tänker när namnet Gränna nämns, de svarar instinktivt polkagrisar för den lilla orten är en av dessa som är starkt förknippad med en unik produkt vilken spridits över hela landet och blivit en del av det svenska varumärket.

Arvet från hovslagardottern

Amalia Eriksson vara bara tio år när både hennes föräldrar och syskon gick bort i en koleraepidemi under första hälften av 1800-talet. När hon nått tillräcklig ålder började hon tjäna hos en familj som piga och då familjen flyttade till Gränna träffade Amalia skräddaren Anders Eriksson och de två gifte sig. Men maken gick bort bara några år senare, endast en vecka efter att Amalia fött en dotter som fick namnet Ida. Vid den här tiden, i mitten av 1800-talet, var det fortfarande svårt för kvinnor att idka näringsverksamhet på egen hand. De var helt enkelt inte tillåtna att driva företag inom många typer av områden, men kunde i undantag få tillstånd. Efter makens död sökte Amalia, som nu stod ensam med en dotter, tillstånd av Gränna stad att få öppna ett sockerbageri och fick detta beviljat. Hon började tillverka karameller och när Amalia tog fram det särskilda recept för det som idag är polkagrisar var succén ett faktum. Snart tog fler sockerbagerier efter och karamellen spred sig över landet.

Ursprunget till namnet på karamellen är ingen särskilt spektakulär historia.

En sötsak på den tiden kallades gris, och Amalia valde att använda polka eftersom dansen var populär på den tiden, en som hon antagligen gillade att dansa själv. När karamelldrottningen gick bort togs verksamheten över av hennes dotter Ida som drev den tills hon själv gick bort vid andra världskrigets slut.

Hur polkagrisar kokas

Polkagrisar är relativt enkla på så sätt att de inte kräver många ingredienser. Man kokar socker tillsammans med ättika och pepparmyntolja i vatten för att få fram en bärnstensfärgad karamellmassa där en liten del färgas med karamellfärg. När massan svalnat något bearbetas smeten för att man skall få in luft i den. Det är denna process som gör att slutresultatet ger en porös karamell. Till en början arbetas luft in för hand och på de större bagerierna använder man sedan en dragmaskin, bakar man själv och inte har tillgång till en sådan maskin kan man göra som Amalia gjorde på sin tid och använda en krok på väggen. När degen har bearbetats så att tillräckligt med lufta har arbetats in är det dags att forma massan till de långa, runda, karakteristiska, stavar vilka  den här specialiteten är känd för. Det är inte än helt enkel process och kan kräva många års träning innan man har fulländat den, särskilt då man har begränsat med tid när degen skall formas eftersom den håller på att stelna.

Den klassiska varianten av karamellen är röd- och vitrandigt spiralmönstrad. Men allt eftersom den spridits i popularitet och tillagningen blivit mer industrialiserad har det börjat tillverkas i fler former och olika smaker. De finns som små käppar, hjärtan, klubbor, eller lösviktsgodis, och i smaker som viol, fläder, lakrits, hallon, hjortron, apelsin och många fler. Man kan till och med köpa Amalias lilla underverk som glass, även om det är att tänja lite på gränsen.

Inlagt: 13 oktober 2013
Författare: Robert Eriksson
Kategori: mat


Kommentarer
OBS!
Alla kommentarer granskas manuellt innan publicering. HTML och webbadresser är Ej tillåtna.

Namn

E-post (Visas Ej)

Kommentar

Image Verification

Kommentarer
-