Hem > Artiklar > Fritid > Getingskum-for-att-bekampa-getingar

Getingskum - Vad, Varför och Hur ?

Getingskum
Bekämpa inte bara getingarna - bekämpa hela boet. Bild inlagd: 26 september 2013

Har man problem med någon enstaka geting är det bästa sättet att få bort dem att använda en tidning eller liknande för att slå ihjäl insekten. Är det flera som surrar irriterande och även är återkommande kan en getingfälla lösa problemet. Men hittar du ett helt bo och vill få bort det på lättaste sättet rekommenderas getingskum.

Vad är getingskum?

Getingskum säljs på tryckbehållare (sprayburk) och så länge som det är för enbart privatbruk brukar dessa vara på 300 eller 500ml. Skummet är speciellt tillverkat för att motverka getingarna men den går även att använda för att bekämpa andra småkryp . Getingskummet skulle av den anledningen lika gärna kunna säljas under namnet ”insektsskum”.

Det finns flera olika skum på marknaden och man bör tänka till vid val av produkt. En del innehåller en mängd giftiga ämnen som varken är bra att andas in eller att få ut i naturen. Samtidigt finns det en produkt som enbart är tillverkad av pyretrym som kommer från krysantemumblomman. Detta är mer naturligt men har minst lika bra effekt. Det är även denna skum som är illustrerad på bilden nedan och den som vi presenterar i denna text.

Så används getingskum

Innan flaskan används ska man alltid skaka den ordentligt. Sök sedan upp getingboet och försök hitta dess ingång. Spruta i minst 10 sekunder på de områden som ska bekämpas med skum och se till att alla ingångar till boet blir ordenligt igentäppt. Skummet stelnar mycket snabbt efter att det kommit på plats vilket gör att det bli omöjligt för de getingar som är inne i boet att komma ut.

Om möjligt är det även bra att försöka fylla boet med skum. Detta är än mer effektivt men också mer farligt så man bör vara extra försiktig. Ha gärna på dig handskar, långärmat och något över ansiktet när

arbetet utförs. Vanligtvis brukar det inte vara några problem men när det gäller getingar kan man inte vara nog försiktigt. Att ta på sig lite extra kläder är betydligt bekvämare än att bli stungen.

Kom ihåg att denna bekämpning bör ske mycket tidigt på morgonen eftersom getingarna inte har börjat svärma ännu då.

När boet har bekämpats så låt det hänga kvar. Det kan komma getingar tillbaka till boet och dessa kan därmed även förgiftas med skummet som sitter fast vid ingången eftersom det verkar i flera timmar från att det applicerats. En tumregel kan vara att låta boet vara ett dygn varpå man kan ta ned det och slänga bort det.

Säkerhetsupplysningar

Även om bekämpningsmedlet mot getingarna är tillverkat av råvaror från naturen så klassas det som giftigt avfall. När flaskan är slut kan den slängas till metallåtervinning men är det produktrester kvar ska den absolut lämnas in på en återvinningsstation där de kan hantera resterna på bästa sätt.

Skummet är extremt brandfarligt och kan var framkalla allergiska reaktioner och ska därför förvaras i ett utrymme som inte är tillgängligt för barn. Se även till att inte röka eller ha eld i närheten när den används. På grund av dess giftighet ska den även hållas borta från utrymmen där det finns livsmedel eller foder.

Skulle man få getingskum i ögonen bör man skölja ordentligt och kontakta läkare. Om man anar att någon fått i sig bekämpningsmedlet ska även läkare kontaktas. Detta särskilt om personen verkar påverkad genom t.ex. att vara illamående eller yr. Det är en fördel att kunna visa upp etiketten som sitter på flaskan eftersom läkarna då kan se vilka ingredienser som medlet är uppbyggd av. Den substans som kan vara bra att nämna för läkaren (om inte etiketten kan visas upp) är d-limonen. För övrigt består sprayen av chrysanthemum cinerariafolium extrakt (2,1g/kg).

Inlagt: 26 september 2013
Författare: Johan Hummelgård
Kategori: fritid


Kommentarer
OBS!
Alla kommentarer granskas manuellt innan publicering. HTML och webbadresser är Ej tillåtna.

Namn

E-post (Visas Ej)

Kommentar

Image Verification

Kommentarer
-