Hem > Artiklar > Foto > Designa-egen-troja

Varför designa egen t-shirt.

Björnar i t-shirt med eget tryck
Uttryck dig själv med hjälp av kläder gör din egen t-shirt. Bild inlagd: 13 maj 2015

T-shirt med eget tryck.

Kläder är produkter som människor bär på kroppen. Ursprungligen var klädernas syfte att hjälpa oss reglera kroppstemperaturen och skydda oss mot vind och väta. Allt eftersom tiden har gått har de kläder vi har på oss fått en mer social betydelse. Idag klär vi oss inte enbart efter vädret, utan väljer en klädstil som låter oss uttrycka både grupptillhörighet och individualism. Genom att bära en t-shirt med eget tryck kan man signalera vilken grupp man tillhör eller vad ens intressen och åsikter är. Den mest uppenbara grupptillhörigheten som uttrycks i valet av klädstil är kön, där kvinnor oftare bär klänning och kjol, medan män är mer benägna att ha på sig en kostym. Religion, nationalitet och yrke kan vanligen representeras med hjälp av en bestämd klädkod. Vi känner igen en nunna på klädseln, och arbetsuniformer låter oss enkelt urskilja ett företags anställda från de övriga kunderna när vi handlar. På 60-talet utvecklades en distinkt ungdomskultur och en av de drivande faktorerna var just det nya klädmodet som kom till Sverige från USA. Genom att ha på sig jeans kunde man visa tillhörighet med ungdomarna i det stora landet på andra sidan Atlanten. Även mindre föreningar och klubbar kan designa sin egen tröja för att stärka grupptillhörigheten hos medlemmarna.

Om man inte vill ha på sig likadana kläder som ’alla andra’ så finns möjligheten att klä sig helt unikt. Den som väljer att designa sin egen t-shirt kan stolt bära upp sitt klädesplagg i vetskapen att ingen annan i hela världen har en likadan t-shirt. Man kan använda sig av ett foto på sitt hem, sitt husdjur eller till och med göra en tröja med en bild på sig själv (det sistnämnda medför dock en viss risk för omgivningen ska uppfatta en som självupptagen). Ett litet men tight kompisgäng

kanske gör en egen t-shirt där vännerna har varsin kopia av gängets gemensamma klädesplagg. I fallet med kompisgäng så är det populärt att använda bilder på aktiviteter som vännerna har gjort tillsammans. Det kan till exempel vara en semester till Medelhavet, camping i naturen, ett gig eller en bild från LAN-partyt som organiserades hemma i någons vardagsrum. Studentföreningar och lokala organisationer i tredje sektorn kan uppleva att en egen t-shirt för varje medlem förstärker gruppkänsla och samhörighet till organisationen.

Gör din egen t-shirt. 

Den som vill designa en t-shirt med eget tryck kan enkelt göra det på internet. Ens bild kan laddas upp direkt från datorn och det finns ett flertal mallar och inramningar som man kan välja mellan. Man kan naturligtvis också skriva sin egen text under bilden. Det kan vara namnet på personen som t-shirten är avsett för eller namnet på föreningen eller gruppen som bilden representerar.  Om man vill vara lite extra originell så  kan man skriva sitt personliga motto, föreningens slogan eller någonting annat finurligt, det är bara fantasin som sätter gränsen. När man valt bild, inramning och text så rekommenderas det att man förhandsgranskar sin t-shirt för att se till att allting ser bra ut. Efter förhandsgranskningen är det bara att fylla i leveransuppgifter och betala, sedan kommer ens alldeles egna t-shirt att skickas per post direkt hem till brevlådan. Man behöver med andra ord inte ens lämna hemmet för att beställa sin t-shirt. 

Oavsett om målet är att stärka samhörigheten mellan medlemmarna i en grupp, ge bort en personlig men ändå användbar present, eller helt enkelt gynna sig själv ett unikt klädesplagg, så kan möjligheten att designa en egen t-shirt vara just vad som behövs för att hjälpa dig att uppnå ditt mål. Var kreativ, låt designern inom dig flöda fritt och gör din egen t-shirt.

Inlagt: 13 maj 2015
Författare: Smartphoto Sverige
Kategori: foto


Kommentarer
OBS!
Alla kommentarer granskas manuellt innan publicering. HTML och webbadresser är Ej tillåtna.

Namn

E-post (Visas Ej)

Kommentar

Image Verification

Kommentarer
-