Hem > Artiklar > Boende > Bjurfors-maklare-ett-sorgebarn

Bjurfors Mäklarfirman

Mäklare förmedlar ett hus
Skulle du köpa ett hus förmedlat av Bjurfors mäklare Ja den senaste tidens turbulens visar en annan sida på myntet. Bild inlagd: 6 mars 2014

Så undviker du missförstånd vid bostadsaffären

Nyligen så blev ett fall med mäklarfirman Bjurfors inblandat väldigt uppmärksammat på sociala medier. Bjurfors hade aktivt mörkat och försökt dölja allvarliga brister samt fel på en bostad som lades ut till försäljning. När den nya ägaren sen skulle börja renovera så uppdagades både det ena och det andra.

Läs mer om Bjurfors och Nicklas fall här:

www.sweforum.se

När Niclas glatt hade köpt bostaden som till synes verkade bli det nya drömhemmet så verkade allt vara frid och fröjd, fram tills dagen han skulle börja renovera. Då upptäckte han det ena felet efter det andra, och det blev allvarligare och allvarligare. Ansvarig bakom detta låg Bjurfors mäklarfirma, och även om ingen mäklare varnades eller fick en tillsägelse så lär det oss alla en viktig läxa. Nämligen att vem som helst kan drabbas av dåliga mäklare. I detta fall så blev det tyvärr aldrig något lyckligt slut för Niclas, vid en omvärdering av en ny mäklare så beräknades värdet bara vara hälften av vad han köpte den för. Mycket till följd av att renovering och sanering skulle kosta över en miljon kronor, och att det är få ägare som orkar ta sig ann ett sådant massivt projekt.

Fallet med Bjurfors och Niclas är inte unikt, utan varje år så delas det ut varningar och tillsägelser till mäklare över hela landet. Sedan länge har branschen fått utstå hårda ord och visor från såväl säljare som köpare, och det finns inget som tyder på att klagomålen på mäklare skulle minska. Lyckligtvis finns det däremot metoder du som köpare (eller säljare) kan använda dig av för att försäkra dig om att mäklaren har rent mjöl i påsen.

Det första som man bör göra innan man har med en mäklare att göra är att kontrollera om vederbörande har fått en varning eller tillsägelse någon gång. Detta kan man stämma av hos fastighetsmäklarinspektionen, och det är helt kostnadsfritt, det enda som krävs är ett telefonsamtal. Men innan man slänger sig efter telefonluren så bör man först se till att vara ordentligt påläst. Många människor missuppfattar mäklarnas roll samt deras åtaganden, och det kan råda en stor osäkerhet kring vad en mäklare egentligen ska bistå med eller är skyldig att göra. Därför finns det också några punkter som är bra att känna till vid fastighetsförmedling. Till exempel så ansvarar mäklaren personligen för förmedlingsuppdraget, med andra ord är det inte firman som står till svars. Detta innebär att en firma kan fortsätta sin verksamhet trots upprepande klagomål eller varningar hos sina mäklare. En annan ständig fråga som brukar dyka upp är om mäklaren är skyldig att kontrollera fastigheten, och nej. Normalt så kontrollerar aldrig mäklaren fastigheten eller bostadsrätten, eller om säljarens uppgifter om bostaden är korrekta. Däremot så anses det vara god mäklarsed eller åtminstone god kundservice att via en extern partner (besiktningsman) få på papper att lägenheten är inspekterad samt godkänd. Det brukar ge en trygghet för såväl säljare som köparen, och om en större villa eller hus säljs så tenderar detta att bli allt mer vanligt.

Många klagomål kommer in till fastighetsmäklarinspektionen som har med budgivning

att göra. Men sanningen är att mäklare som till exempel Bjurfors, eller andra firmor för den delen, inte har mycket med själva budgivningen att göra alls. Det är nämligen säljaren som bestämmer vem som får köpa bostaden, och dessutom är inga bud bindande. Det är vanligt att missförstånd uppstår, och att budgivare blir irriterade över att bli nekade eller ej berättigad att vara med att buda.

Men budgivningen är inte det enda området som brukar kunna framkalla missuppfattningar. Andra vanliga sådana brukar bland annat vara att mäklaren bestämmer priset och vem som ska få köpa, att mäklaren ansvarar för dolda fel, eller att mäklaren bär ansvaret för bostadens storlek. I fallet med Niclas och Bjurfors är det alltså inte sannolikt att det blir några allvarliga påföljder för mäklaren, om det ens blir några överhuvudtaget. Även fast det starkt bryter mot god mäklarsed och allmänt vett & etikett så är det inget regelbrott mot fastighetsmäklarlagen. Detta kan göra det svårt att få rätt eller att få kompensation, vilket är en fälla många också faller i. Värt att notera är att det snarare är lagstiftningen som är bristfällig i den frågan, vilket också visat sig till följd av de många debatterna detta har skapat. Med andra ord har det hänt fler än en gång att skador eller fel upptäckts på bostäderna, men att det inte åligger mäklaren att ansvara över detta.

Som du kanske märker så finns det massvis med frågor att ta ställning till innan man kontaktar en mäklare. Det är med andra ord inte alltid så enkelt, och det finns en hel del byråkrati och material att bilda sig inom. Men sanningen är att det i många fall kan vara värt det, och om man kommer in i matchen påläst till tänderna så kan man betydligt enklare identifiera de olika varningstecknen. Till exempel är det aldrig en bra sak om mäklaren struntar i att upprätta en journal över arbetet, eller ignorerar att föra en anbudsförteckning. En annan sak som man bör dra öronen åt sig för är om mäklaren missar att skriftligen upplysa en om undersökningsplikten. Detta är nämligen viktigt, då plikten står för att det är upp till köparen att kontrollera så beskrivningen av fastigheten stämmer överens med den faktiska verkligheten. Så om mäklaren ignorerar detta finns det en god anledning att ifrågasätta ännu mer.

Något annat man inte bör vara är blyg, d.v.s. man skall inte vara rädd för att anmäla en mäklare till fastighetsmäklarinspektionen. Vid tillräckligt allvarliga regelbrott så kan faktiskt mäklaren få rätten att förmedla bostäder indragen helt och hållet, även om det kanske tillhör ovanligheten. Men det enda sättet att inte låta en mäklare härja med oärliga metoder är att säga ifrån på skarpen, och att verkligen våga anmäla övertramp. Om inte annat så skyddar det framtida köpare eller säljare från att gå in i en oärlig affär, och i bästa fall kanske en situation likt den ovanstående med Bjurfors undvikas helt och hållet.

Så för din egen och plånbokens skull – se till att kontrollera mäklaren du har att göra med. Då undviker du också missförstånd eller tråkiga överraskningar.

Inlagt: 6 mars 2014
Författare: Robert Eriksson
Kategori: boende


Kommentarer
OBS!
Alla kommentarer granskas manuellt innan publicering. HTML och webbadresser är Ej tillåtna.

Namn

E-post (Visas Ej)

Kommentar

Image Verification

Kommentarer
-