Hem > Artiklar > Bilar > Billiga-sommardack

Hur du kan hitta bra och billiga sommardäck

Sommardäck
Bra sommardäck är ett måste för säker körning. Bild inlagd: 6 februari 2017

Tiden börjar nalkas för när det blir dags att byta vinterdäcken till sommardäck. I början på vintern ringlade sig köerna långa till däckverkstäderna runt om i landet när det var dags för vinterdäck, och historien lär upprepa sig när det nu snart är dags för sommardäck. I denna artikel tänkte vi redogöra för ett par saker man kan tänka på om man vill hitta bra och billiga sommardäck till bilen.

Inledning

Till att börja med så kan det vara bra med en liten redogörelse om vad sommardäck är för något. Sommardäck har en unik gummikomposition och ett annorlunda däckmönster om man jämför med vinterdäck. Anledningen till detta är att skapa bättre egenskaper vid torrt och blött underlag kontra isigt och snöigt underlag som vinterdäcken är anpassade för. Enligt lag måste mönsterdjupet vara minst 1,6 mm på sommardäck och för vinterdäck gäller minst 3 mm. Har man otillräckligt mönsterdjup kan man åka på böter med 1200 kr vid en poliskontroll. Experterna rekommenderar dock minst 3 mm mönsterdjup även för sommardäck och har man nya sommardäck brukar mönsterdjupet vara 8-9 mm. Det är lag på att vinterdäcken skall sitta på mellan 1/12 och 31/3 om vinterväglag råder. Huruvida vinterväglag råder är upp till Polisen att avgöra vid en kontroll. I regel är det dock alltid att betrakta som vinterväglag mellan dessa datum. Resten av året kan man köra på sommardäck.

Hur man hittar bra och billiga sommardäck

Det finns en uppsjö av däckmärken och produktlinjer med sommardäck. Därför kan det vara svårt att veta vilket sommardäck man skall välja. Man vill ju helst ha bra och säkra sommardäck utan att för den delen behöva betala onödigt mycket. Ett tips för att hitta bra sommardäck är att utgå från de däcktester som görs varje år av exempelvis Aftonbladet, Auto motor & Sport och ViBilägare. I dessa tester jämförs däck och testas under olika förhållanden

såsom bromssträcka på vått underlag, bromssträcka på torrt underlag osv. Utfallet från dessa tester kan ge en bra indikation om vilket sommardäck som håller måttet bäst. Nästa steg är sedan att försöka hitta det bästa priset på det sommardäck man vill ha. Man kan köpa däck på många olika sätt men det billigaste sättet är utan tvekan att köpa dem via nätet. Under senare år har många däckhandlare på nätet etablerat sig och i jämförelse mot den lokala däckverkstaden så kan man räkna med minst 10 % lägre pris hos dem. Konkurrens sker även mellan de olika nätbutikerna vilket ytterligare pressar priset till konsumentens fördel.

Hur kan det vara billigare att köpa sommardäck online?

Många undrar hur det kan vara billigare att köpa däcken online, produkten är ju densamma som om man köper den lokalt hos en däckbutik. Anledningen är främst att onlinebutiker har förutsättningar för att driva en mer kostnadseffektiv verksamhet. De behöver ju exempelvis inte hyra dyra butikslokaler på centrala platser och en fysisk butik kräver i regel mer personal jämför med konkurrenten online. Detta gör att en däckbutik online i princip kan ha sitt lager ute i skogen vilket leder till lägre lokalhyror och butiken är ju öppen dygnet runt utan att man har lika höga kostnader för personal.

Budgetdäck eller premiumdäck?

De sommardäck som presterar bra i däcktesterna är ofta så kallade premiumdäck, där tillverkarna lagt ner stora resurser vid utvecklingen av däcken. Detta gör också att dessa däck är något dyrare än budgetalternativ som ofta tillverkas i Kina. Kinesiska däck behöver inte vara dåliga men oftast når de inte upp till samma standard som exempelvis Nokian, Bridgestone, Continental och Good Year. Detta innebär att budgetdäcken ofta slits ut snabbare än premiumdäck och man blir därför nödgad att köpa nya sommardäck snabbare. Det blir alltså inte billigare i längden att köpa budgetdäck.

Källa: Billiga sommardäck.se

Inlagt: 6 februari 2017
Författare: Kalle Wallin
Kategori: bilar


Kommentarer
OBS!
Alla kommentarer granskas manuellt innan publicering. HTML och webbadresser är Ej tillåtna.

Namn

E-post (Visas Ej)

Kommentar

Image Verification

Kommentarer
-